A REXTRA katalógusai évről évre változtak, változnak a mai napig, kinézetben, elrendezésben termékekben. Egy valami viszont nem változik. Minden katalógus egy rövid történettel kezdődik. Most ezen történeteket gyújtöttük egy csokorba, üdítő néha ezeket olvasni.

 

2019

Kutya kölykök eladók

Az ilyesfajta hirdetések mindig vonzzák a gyerekeket, és hamar felbukkant egy kisfiú, kérdezve..

- Mennyi a kiskutyák ára?

A tulajdonos felelt: 20 és 50 euró között. A fiúcska a zsebébe süllyesztette a kezét, és elővett pár érmét:

- Csak 2.50... látod?

Az ember elmosolyodott, és füttyentett. Hátulról előjött a kutyája 5 kölyökkutyával. Az egyik kiskutya nem tudta követni a többieket. A fiúcska rögtön észrevette a lemaradt sánta kutyust.

- Mi történt vele? - kérdezte.

Az ember elmagyarázta, hogy a kutyus csípő-problémával született, és örökké sántítani fog.
A kisfiút meghatotta, és felkiáltott:

- Ezt a kutyát veszem meg!

A férfi felelt:

- Nem, ha tényleg akarod, Neked ajándékozom.

A fiúnak nem tetszett, és a férfi szemébe nézve mondta:

- Nem, nem akarom, hogy nekem ajándékozza. Annyit ér, mint a többi, és teljes árat akarok fizetni érte. Csináljuk úgy, hogy a 2.50-emet most odaadom, és minden hónapban 50 centimet, míg teljesen ki nem fizetem.

Az ember azt mondta:

- Nem veheted meg, sosem fog járni. Sosem lesz képes futni, ugrani, mint más kutyák.

A fiúcska lehajolt, felhúzta a nadrágját, hogy megmutassa a bal lábát, amely használhatatlan volt, egy fémszerkezettel volt megtámasztva. Újra az emberre nézett és azt mondta:

- Nos, én sem tudok futni, és a kutyusnak kell, aki megértse.

Az ember szeme könnyel telt meg... Mosolygott, és azt mondta:

- Fiam, csak azt kívánom, az összes kutyusnak ilyen gazdája legyen, mint Te.

Az életben nem fontos, ki vagy, csak az, hogy szeresd azt, akiért vagy, és fogadd el feltétel nélkül, akit szeretsz.
Az igazi barát az, aki akkor jön, mikor az egész világ elhagyott.

 

2018

Zsúfolt reggel volt a rendelőben, amikor 8:30 körül bejött egy bekötözött ujjú idős úr. Rögtön szólt, hogy siet, mert 9:00 órakor van egy fontos találkozója.

Kértem, hogy foglaljon helyet, tudván, hogy eltelik még fél óra, míg megérkezik az orvos. Figyeltem, milyen türelmetlenül néz percenként az órájára. Idő közben arra gondoltam, hogy nem lenne rossz, ha levenném a kötését, és megnézném, miről van szó. A seb nem tűnt olyan súlyosnak… az orvosra várva, eldöntöttem, hogy fertőtlenítem a sebet, és egy kis beszélgetésbe elegyedtem.

Megkérdeztem, hogy mennyire fontos a találkozója, és hogy nem szeretné-e mégis megvárni az orvost a seb kezelésére. Azt válaszolta, hogy feltétlenül az idősek otthonába kell menjen, ahogyan évek óta mindig teszi, hogy reggelizzen a feleségével.

Udvariasan, a felesége egészsége felől érdeklődtem. Kedvesen, az idős úr elmesélte, hogy az Alzheimer kóros felesége 7 éve él az idősek otthonában.
Gondolva, hogy a feleség, egy tiszta pillanatában esetleg felizgatná magát az ő késése miatt, siettem, hogy kezeljem a sebét, de az idős úr elmagyarázta, hogy 5 éve nem ismeri fel… Akkor csodálkozva megkérdeztem: “És Ön minden reggel elmegy, hogy együtt reggelizzenek?” Egy édes mosoly, és egy lágy kézsimogatás közben válaszolta: “Az igaz, hogy Ő már nem tudja, ki vagyok, de én jól tudom, ki Ő”.

Ez a megható történet érzékelteti, hogy a partnerünk, legyen akár életünk párja, rokonunk, barátunk, vagy akár csak üzleti partnerünk mindig fontos nekünk. Jó napokban és nehezebb napokban is. A Rextra immár 28 éve igyekszik, hogy segítségére legyen Önöknek, hogy kapcsolatban maradjunk Önökkel.

 

2017

Egy kisfiú kiment a konyhába, ahol édesanyja épp vacsorát főzött, és átnyújtott neki egy teleírt papírlapot. Az édesanya megtörülgette a kezét a kötényében, kezébe vette a papírt, és a következőket olvasta:

- Fűnyírás - 500 Ft
- A szobám kitakarítása ezen a héten - 100 Ft
- Bevásárlás anya helyett - 50 Ft
- Vigyázás az öcsémre, amíg anya bevásárolt - 50 Ft
- Szemétkihordás - 100 Ft
- Jeles félévi bizonyítvány - 500 Ft
- Szemétszedés és gereblyézés a kertben - 200 Ft
- Összes tartozás: 1500 Ft

Az anya lenézett a gyermekére, aki várakozásteljesen állt előtte, egy kicsit kutatott az emlékezetében, majd tollat ragadott, megfordította a papírlapot, és ezt írta a hátoldalára:

- Kilenc hónapig méhemben hordoztalak - ingyen.
- Éjszakákon át virrasztottam melletted, ápoltalak, és imádkoztam érted - ingyen.
- Melletted álltam a megpróbáltatások idején, és nem egyszer megríkattál - ingyen.
- Mindent egybevetve, ingyen és bérmentve szeretlek.
- Álmatlanul hánykolódtam, szorongtam, hogy mi vár még rád - ingyen.
- Játékokat, ennivalót, ruhát kapsz, sőt még az orrodat is megtörlöm - ingyen.
- Ha mindezt összeadjuk, a szeretetem teljes költsége 0 Ft.

Nos, amikor a gyerek elolvasta, amit az édesanyja írt, hatalmas könnycsepp gördült le az arcán, egyenesen a szemébe nézett és így szólt:

- Nagyon szeretlek, anyukám!

Aztán fogta a tollat, és jókora betűkkel számlája alá írta: FIZETVE!”

Tudjuk, hogy sok minden van az életünkben, ami pénzbe kerül, amihez nem lehet ingyen hozzájutni. Ilyenek többek között az orvosi eszközök, műszerek is. De tudjuk azt is, hogy az a szaktudás, amit Önök tesznek hozzá, még ennél is többet ér.

Cégünk ha a műszereket nem is adhatja ingyen, viszont megpróbáljuk a lehető legjobb tanácsadást, a legudvariasabb kiszolgálást mellé tenni.

 

2016

Két súlyos beteg férfi feküdt a kórteremben. Egyikük napi egy órára felülhetett, mert ez segítette a folyadék elvezetését a tüdejétől. Ő feküdt a kórterem egyetlen ablaka melletti ágyban. A másik férfinak folyamatosan fekve kellett maradnia. A két férfi gyakran beszélgetett egymással. Órákat beszéltek feleségeikről, családjaikról, otthonukról, munkájukról, katonai szolgálatukról, amit kórházba kerülésük megszakított.

Minden délután, mikor eljött az idő, hogy az ablak mellett fekvő férfi felülhessen egy órára, folyamatosan mesélt társának arról, amit éppen lát odakint. A másik férfi ezeknek az óráknak élt, mert ilyenkor megnyílt számára a világ és élettel telt meg ő maga is. Ez tartotta benne a lelket. Az ablak egy szép tóra nézett, melyben kacsák és hattyúk úsztak, kisgyerekek játszottak modell hajóikkal és szerelmespárok sétáltak kéz a kézben a rengeteg színben pompázó virágok között. A távolban a város nagy épületeinek sziluettje rajzolódott ki. Ahogy az ablak melletti férfi minden részletét leírta az ablakból nyíló látványnak, társa az ágyában fekve lehunyta szemét és elképzelte a csodálatos képet. Egy meleg délutánon egy díszmenet jött el az ablak alatt az utcán. Az ágyban fekvő férfi ugyan nem hallotta a zenekart és a vidám emberek hangját, de szemeit behunyva elképzelte a jelenetet.

Teltek a hetek, a hónapok. Egyik reggel az ápolónő, ahogy vizet hozott a két férfinak a mosakodáshoz, az ablak mellett fekvő férfit holtan találta. Békésen, álmában érte a halál. Szomorúan értesítette a másik férfit és a kórház személyzetét, akik elvitték a holttestet. Később, amikor már megfelelőnek látszott az alkalom, a másik férfi megkérdezte, fekhet-e társa helyén, az ablak mellett. A nővér örömmel megágyazott neki ott és segített átfeküdnie az ablak mellé. Ahogy a nővér magára hagyta, a férfi lassan, fájdalmaival küzdve felkönyökölt egyik oldalára, hogy hosszú idő után először lássa a kinti világ szépségeit. Nehézkesen elfordította fejét az ablak felé, hogy kinézzen az ablakon. Megdöbbentette, amit látott: az ablak egy csupasz falra nézett.

Amikor a nővér legközelebb bejött a kórterembe, a beteg férfi értetlenül kérdezte tőle, mi késztethette társát arra, hogy olyan csodálatos látnivalókról meséljen. A nővér így válaszolt: „Ő még a falat sem látta, ugyanis vak volt. Valószínűleg Önt akarta segíteni és biztatni.

Sokan a saját körülményeik rabjaivá válnak. Saját nehézségeik önzővé és közömbössé teszik őket. Pedig sokszor az, hogy másokkal jót tegyünk, nekünk nem kerül semmibe. Vannak, akik tudják, hogy amikor valódi értéket adunk, akkor mi magunk is gazdagabbá válunk.

Bízunk és hiszünk abban, hogy Önökhöz hasonlóan a munkánk során mi is valós értéket tudunk adni Önöknek. Ezzel a valódi értékkel immár 26 éve segítjük partnereinket.

2015

Egy kislány bement a szobájába és a szekrénykéje mélyéről előhúzott egy lekváros üveget. Kiöntötte a padlóra az üvegben lévő érméket és gondosan számolni kezdte. Háromszor is megszámolta, mert a végösszegnek nagyon pontosnak kellett lennie. Nem hibázhatott. Ezután óvatosan visszatöltötte a pénzérméket az üvegbe, rázárta a tetejét, és kisurrant a hátsó ajtón. A hat háztömbnyire lévő patikába ment, amelynek ajtaja fölött a nagy vörös Indián Törzsfőnök képe volt látható. Türelmesen várt a patikusra, hogy szenteljen rá egy kis figyelmet, de a patikus éppen nagyon el volt foglalva. Tess - így hívták a kislányt - megcsoszogtatta a lábát a padlón. Semmi. Megköszörülte a torkát úgy, hogy a legkellemetlenebb hangot adja, amit csak lehet. Ez sem volt sikeres. Végül kivett egy érmét az üvegből és megkocogtatta a pult üvegét. Ez használt!

- Hát te mit szeretnél? - kérdezte a patikus érezhetően bosszús hangon. Éppen a testvéremmel beszélek Chicagóból, akit már ezer éve nem láttam - tette hozzá a patikus, mint aki választ sem vár a kérdésére.
- Én pedig az én testvéremről szeretnék beszélni veled - mondta Tess a patikuséhoz hasonlóan bosszús hangon. Az öcsém nagyon beteg és egy csodát szeretnék venni neki.
- Tessék? - fordult hozzá a patikus.
- A neve Andrew és valami csúnya dolog nő a fejében, és az Apukám azt mondta, hogy csak egy csoda mentheti meg őt. Hát tessék mondani, mennyibe kerül egy csoda?
- Kislányom, mi nem árulunk csodákat. Sajnos nem tudok neked segíteni - felelte a patikus, kissé megenyhült tónusban.
- Figyelj, nekem van pénzem, meg tudom fizetni. Ha nem lenne elég, kipótolom. Csak mondd meg, mibe kerül.

A patikus testvére, akivel eddig beszélgetett, jólöltözött férfi volt. Lehajolt a kislányhoz és megkérdezte:

- Mondd csak, miféle csodára van az öcsikédnek szüksége?
- Azt nem tudom - válaszolt Tess könnyes szemmel - csak azt tudom, hogy nagyon beteg és Anyu azt mondta, hogy valami operációra volna szüksége, de Apu nem tudja megfizetni, ezért szeretném odaadni az én pénzemet.
- Mennyi pénzed van? - kérdezte a Chicago-i férfi.
- Egy dollár és tizenegy cent - felelte Tess alig hallhatóan. Ez az összes, ami van, de tudok többet is szerezni, ha kell.
- Nahát, milyen csodálatos véletlen! - mosolygott a férfi - Egy dollár és tizenegy cent éppen az a pontos összeg, ami egy kisfiú csodájának az ára. Egyik kezébe tette a pénzt, a másikkal kézen fogta a kislányt:
- Vezess engem haza hozzátok, szeretném látni az öcsédet és találkozni a szüleiddel.
- Lássuk, hátha van nálam egy olyan csoda, amit te szeretnél.

A jólöltözött férfi Dr. Carlton Armstrong volt, sebészorvos, aki az idegsebészetre specializálódott. Ingyen elvégezte az operációt, és nem telt bele sok idő, amire Andrew ismét otthon volt, épen, egészségesen. Anya és Apa boldogan beszéltek arról az esemény-láncolatról, ami idáig vezetett.

- Ez a műtét egy igazi csoda volt - suttogta Anya - vajon mennyibe került volna?

Tess mosolygott. Ő pontosan tudta, mennyibe került a csoda: egy dollárba és tizenegy centbe, no és egy gyermek töretlen hitébe. Egy csoda nem a természet törvényeitől függ, hanem magasabb törvények működésétől.
Tisztelt Partnereink! Az Önök szaktudása teszi lehetővé, hogy Önök is akár minden nap megteremtsenek egy kis csodát. A Rextra ehhez szeretné biztosítani a szükséges felszerelést, eszközöket. Igy talán együtt lehetünk részesei a csodának.

 

2014

Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él. Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte a fiát:

- Nos, mit gondolsz erről az útról?
- Nagyon jó volt, Apa!
- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
- Igen.
- És mit láttál meg mindebből?
- Azt, Apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig, amíg a szem ellát. Végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.

Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:

- Köszönöm Apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

Termékkatalógusunk segítségével egy kézből megvásárolhatja a praxisához szükséges valamennyi eszközt. Így hozzásegítjük, hogy ön a történet szereplőinél több időt tölthessen családjával. Cégünk 24. éve azon faradozik, hogy megkönnyítse az ön munkáját.

 

2013

Az alábbi történet a Koppenhágai Egyetemen esett meg, egy fizika vizsgán:
 
- A kérdés így hangzott: "Írja le, hogyan mérhető meg egy felhőkarcoló magassága egy barométer segítségével!" - Az egyik hallgató válasza: "Fogsz egy hosszú kötelet, rákötöd a barométer tetejére, majd a barométert lelógatod a földig. A kötél hosszúságának és a barométer magasságának összege megegyezik a felhőkarcoló magasságával." 
 
Ez az eredeti magyarázat azonban a vizsgáztatót meglehetősen feldühítette, így a vizsga nem sikerült. A diák azonban nem hagyta magát, mivel szerinte a válasza abszolút helyes volt. Az egyetem vezetősége így kijelölt egy független bírát, aki behívatta magához a hallgatót és lehetőséget adott neki arra, hogy szóban bebizonyítsa, a fizikai alapismeretek birtokában van. 
 
A diák aztán belekezdett: 
 
- Nos, az első ötletem az, hogy megfogjuk a barométert, felmegyünk a felhőkarcoló tetejére, és ledobjuk onnan. Mérjük a földet éréséig eltelt időt, majd a kérdéses magasságot kiszámítjuk a "H = 0.5g x t négyzet" képlettel. Viszont ez a módszer nem túl szerencsés a barométer szempontjából. - Vagy pedig abban az esetben, ha süt a nap, megmérhetjük a barométer magasságát, és az árnyékát. Ezután megmérjük a felhőkarcoló árnyékának hosszát, és aránypárok segítségével kiszámíthatjuk a magasságát is. - De ha nagyon tudományosak akarunk lenni, akkor egy rövid zsinórt kötve a barométerre, ingaként használhatjuk azt. A földön és a tetőn megmérve a gravitációs erőt, a "T = 2 pi * négyzetgyök(1 / g)" képlettel kiszámíthatjuk a kért magasság értékét. - Vagy, ha esetleg a felhőkarcoló rendelkezik tűzlétrával, akkor megmérhetjük, hogy az a barométer hosszánál hányszor magasabb, majd a barométert megmérve egyszerű szorzással megkapjuk a kívánt eredményt. - De ha Ön az unalmas, bevett módszerre kíváncsi, akkor a barométert a légnyomás mérésére használva, a földön és a tetőn mérhető nyomás különbözetéből is megállapítható a felhőkarcoló magassága. Egy millibar légnyomás különbség egy láb magasságnak felel meg. Tudja, itt az egyetemen mindig arra buzdítanak bennünket, hogy próbáljunk eredeti módszereket kidolgozni, ezért kétségtelenül a legjobb módszer a felhőkarcoló magasságának megállapítására az, ha a hónunk alá csapjuk a barométert, bekopogunk a portáshoz, és azt mondjuk neki: "Ha megmondod, milyen magas ez az épület, neked adom ezt a szép új barométert!" 
 
(A történet csattanója, hogy ezt a renitens diákot Niels Bohr-nak hívták, és ő a mai napig az egyetlen fizikai Nobel-díjas dán fizikus.)Bár nyilvánvaló, hogy a Bohr-hoz hasonló kreativitást soha sem érhetjük el, azért munkatársaink megpróbálnak a lehető legjobban alkalmazkodni az Ön igényeihez. Kérjük forgassa katalógusunkat és amennyiben mégsem talál az elvárásainak megfelelő terméket, hívjon minket. Mérnökeink, kollégáink szívesen segítenek tanácsadással is, ahogy tesszük azt immár 22 éve.
 
Kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!
 

2012

 
10 dolog az életben, amire megtanít Noé Bárkája.
1. Ne késd le a hajót.
2. Emlékezz, mind ugyanabban a hajóban vagyunk!
3. Tervezz előre. Akkor sem esett az eső, amikor Noé megépítette a Bárkáját.
4. Tartsd jó kondiban magadat. Mikor 60 éves leszel, lehet valaki felkér egy nagy dologra.
5. Ne törődj a kritikákkal. Csak csináld meg a munkát, amit meg kell csinálni.
6. A jövődet építsd magasra.
7. A biztonságod érdekében mindig párban utazz.
8. A sebesség nem mindig számít. A csiga és a párduc is ugyanabban a hajóban van.
9. Ha stresszes vagy, lebegj kicsit.
10. Emlékezz: a Bárkát amatőrök, a Titanicot pedig profik epítették.
 

2011

 
A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról. 
 - Mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember. 
 - Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász. A piackutató itt közbevág, és ezt mondja: 
 - Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél. Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára. 
 - És azután? - kérdezi a halász. 
 - Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindít hat na egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből egy nagy városba és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne. 
 - Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász. 
 - Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató. 
 - És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász. 
 - Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember. Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne. 
 - És azután mi lenne? - kérdezi a halász. 
 - Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit.
 

2010

Hideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott, összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.
 
Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosat, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, es továbbsietett.
 
Legjobban egy három éves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.
 
A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen 32 $ gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.
 
A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3,5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan 100 $-ba kerültek.
 
Ez egy igaz történet! Joshua Bell álruhás metróbéli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.
 
A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk es hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?
 
Lássa a saját szemével!
 
 
es gondolkozzon el rajta...
 
Engedje meg, hogy ezzel a rövid kis bevezető történettel ajánljuk figyelmébe 20 eves cégünk ez évi termékkatalógusát. Továbbra is megkíséreljük a katalógusban nem szereplő egyéb eszközök felkutatását, ha megbíz bennünket ezzel. Mérnökeink szívesen segítenek tanácsadással is a megfelelő eszköz kiválasztásában.
 

2009

Nem vagyunk a körlevelek küldésének híve, főként nem, ha ígéretek és átkok szerepelnek benne, úgymint, ha visszaküldöm 12 és fél percen belül 18 és fél embernek, akkor 3 új barátom, 186.000 Euróm, és Ferrarim lesz, de ha nem, akkor levágják a lábam, csődbe megyek, és mindenki meghal, akit csak ismerek. Szerintem ez nevetséges és visszataszító egyszerre. De sok szép történet is található köztük, mint az alábbi. Nem néztem utána, nem ítélem meg, szerintem ezeket az anekdotákat csak úgy önmagában kell élvezni, mert nem az a lényeg, hogy megtörtént-e, hanem az, hogy akár meg is történhetett... és főként, hogy mi mit tanulhatunk meg belőle...
 
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, szegélykiáltást hallott a közeli mocsárból. Eldobta a szerszámait és odaszaladt a láphoz. Egy rémült fiút talált ott, derékig elmerülve a fekete iszapban, aki kiáltozva próbálta kiszabadítani magát. Fleming farmer megmentette a fiút a hosszú, borzalmas haláltól. Másnap egy díszes hintó gördült a skót szegényes portájára. Egy elegáns nemesember szállt ki belőle és a megmentett fiú apjaként mutatkozott be.
 
- Szeretném megfizetni neked - mondta, - hogy megmentetted a fiam életét.
- Nem fogadhatok el fizetséget azért, amit tettem - válaszolta a skót farmer és egy legyintéssel elutasította az ajánlatot. Ekkor a farmer saját fia jelent meg a család viskójának ajtajában.
- Ez a te fiad? - kérdezte a nemesember.
- Igen. - válaszolta büszkén a farmer.
- Akkor egyezzünk meg. Hadd biztosítsam neki azt az oktatást, amit az én fiam fog kapni. Ha a gyerek olyan, mint az apja, akkor bizonyosan olyan ember lesz belőle, akire mind a ketten büszkék leszünk.
 
ÍGY IS LETT!
 
Fleming fia a legjobb iskolákba járt és mikor eljött az ideje, diplomát szerzett a St. Mary's kórház orvosi karán Londonban, majd nemsokára az egész világ megismerte a nevét: ő volt a kiváló Sir Alexander Fleming, a penicillin feltalálója.
Évekkel később, ugyanannak a nemesembernek a fia, aki megmenekült a mocsárból, tüdőgyulladást kapott. És ekkor mi mentette meg az életét? A penicillin!
Hogy hívták a nemesembert? Lord Randolph Churchill. És a fiát?
Sir Winston Churchill.
 

2008

Tudja-e, hogy a Honfoglalás idején Európában csak a görögöknek és a rómaiaknak volt írásbeliségük, és amikor mi megérkezünk a Kárpát-medence területére, már kiforrott, kész, mintegy 1700 éves írásbeliséget hoztunk magunkkal?
 
Tudja-e, hogy az Ómagyar Mária-siralom szövegét mi még a mai napig értjük, hiszen szókincsét, mind a mai napig használjuk? Shakespeare drámáit, a művelt angol már csak szótár segítségével képes elolvasni, mivel annyit változott nyelvük az elmúl 440 év során. A miénk megtartotta nyelvtanát és szókincsét. Nem volt hajlandó belesimulni, beleolvadni a nagy nyelvi forgatagba!
 
Tudja-e, hogy a Magyar Zenetudományi Intézet regisztrálta a 200000-dik magyar népdalt, amelyből 100 000 már megjelent nyomtatásban is. A 80 milliós Németországban összesen 6000(!) népdalt tudtak összegyűjteni.
 
Tudja-e, hogy Európa nem ismerte a magyarok bejövetele előtt a hús megfőzésének módját? Nem ismerték a villát és a kanalat. Kézzel és késsel ették a sütött húst. Behoztuk a sajátos fűszerezési technikánkat, a darabolást, a fűszerekkel való összefőzést. Az édes, sós, savanyú, keserű ízek mellé mi hoztuk az erős ízt ételeinkben.
 
Tudja-e, hogy azért nem járnak tógában ma Európában az emberek, mert mi behoztuk magunkkal a nadrágot, a zakót (kazak), a hosszú kabátot (kaftán). Amíg Európa saruban, csizmában, bocskorban járt, addig mi behoztuk a háromnegyedes sarkos cipőt. Sőt, még az alsó fehérnemű is általunk kerül a világnak erre a részére. Gondoljuk csak meg, ma Skóciában, ha valaki igazán korhűen akar a skót népviseletbe felöltözni, akkor nem vesz alsónadrágot a kockás szoknya alá.
 
Tudja-e, hogy a hollandok 400 éve termesztik a tulipánt, mi 3000 éve? Mégis őket hívják a tulipán hazájának. Az egyetlen európai tulipán fajtának, a Tulipa Hungaricának géncentruma, a Kárpát-medencében van.
 
Tudja-e, hogy a világ második alkotmánya a miénk? Az első az izlandi 720-ból, a második pedig: Szent István király intelmei Imre herceghez.
 
Tudja-e, hogy a reneszánszt, mint művészeti stílust Ausztria és Németország tőlünk vette át?
 
Tudja-e, hogy az öntözéses gazdálkodást és a vetésforgót is mi honosítottuk meg a világnak ezen a részén?
 
"Légy büszke magyar! Van mire, és ez adhat erőt, hitet. Erre építhetünk, és bármikor bátran cselekedhetünk, ha kell.... Jó magyarnak lenni, igen nehéz, de nem lehetetlen!" (Széchenyi István)
 

2007

Elgondolkoztak már azon, hogy a mai stresszes világban milyen nehéz pozitív vagy éppen humoros dolgokra időt szakítani. Mi az ok, és mi az okozat. Úgy vélem a stressz az okozat, és pont a humor, a nevetés, ami segíthet elkerülni azt. Ha mindig tudjuk a dolgokat kívülről szemlélni, ezzel a stressz egy részét már ki tudjuk szorítani életünkből. De ha már stresszes az életünk, akkor badarság lenne emiatt a vidám dolgokat kirekeszteni a napjainkból. Lehet, hogy pont ez döbbent rá minket, hogy mennyire jó is a helyzetünk.
Aggódunk a számlánk miatt, pedig sokaknak nem adatik meg, hogy kapjanak számlát, mert nincs otthonuk. Aggódunk a túlsúlyunk miatt, pedig sokan nem jutnak táplálékhoz. Aggódunk a gyermekeink miatt, pedig sokaknak nem lehet gyermeke. Persze a listát sorolhatnám a végtelenségig... Most pedig tegyük félre pár percre a gondjainkat, és derüljünk, mosolyogjunk, sőt, másokat is nevettessünk meg, és jöjjünk rá, hogy nem is olyan szörnyű a mi világunk:
Elgondolkodtunk már rajta valaha, hogy:
MIÉRT jön a pizza rendelés hamarabb, meg mint a mentőautó?
MIÉRT kell a jósnőhöz bejelentkezni? Nem tudja előre, hogy jövök?
MIÉRT rendelnek az emberek egy Dupla Sajtburgert, dupla adag sült krumplit és egy Cola Light-ot?
MIÉRT kell a WINDOWS bezárásához a "START" menüt használni?
MIÉRT van a citromsavban mesterséges aroma, s a mosogatószerekben viszont valódi citrom?
MIÉRT mossuk a törölközőinket; nem abból indulunk ki, hogy tiszták vagyunk, mikor használjuk?
Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt?
Hogy kerülnek a "Fűre lépni tilos!" táblák a gyep közepére?
Miért olyan hosszú szó a "lerövidítebbítendő"? (és miért ilyen nehéz kimondani?)
MIÉRT van a 24 órán át nyitva tartó létesítményeken is zár?
 

2006

Egy filozófus professzor az előadását úgy kezdte, hogy fogott egy konzervüveget és feltöltötte kb. 5 cm átmérőjű kövekkel. Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg. Igen volt a válasz. Ezután elővett egy dobozt, apró kaviccsal tele, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal és azt kezdte beletölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött. "És most" - mondta a prof., vegyék észre, hogy ez az Önök élete. A kövek a fontos dolgok - a családod, a partnered, az egészséged, a gyerekeid - ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amik még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód. A homok, az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, akkor nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amik igazán fontosak számodra. Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetők a boldogságod érdekében. Játssz a gyerekeiddel! Figyelj az egészségedre! Vidd el a párodat táncolni! Mindig lesz időd dolgozni, takarítani, vendégeket hívni, rendet rakni. Először a kövekre figyelj, azokra, amik igazán számítanak. Állítsd be a prioritásokat! A többi csak homok.
 

2005

1958-ban sokan születtünk. Megszületik Madonna és Sharon Stone, akik valószínűleg nem ismerik a Rextra üzleteket, megszületik Michael Jackson, akinek magyarországi filmforgatása során a Rextrában gondoskodtak bizonyos orvosi eszközökről, megszületik Nyertes Zsuzsa, aki alkalmanként vásárol a Rextránál és megszületik Friderikusz Sándor, akinek műsoraihoz általában a Rextra biztosít egyes orvosi eszközöket.
1960-ban Csillagok születtek, többek között Natalie Wood, Daryl Hannah, Antonio Banderas és Oscar díjat kap Elisabeth Taylor.
1967-ben Barnard professzor végrehajtja az első szívátültetést és Pekingben meghal az utolsó kínai császár.
1969-ben feloszlik a Beatles és Neil Armstrong a holdra lép.
1974-ben Rubik Ernő elkészíti az első bűvös kockát és a Fülöp szigeteken 29 évvel a II. világháború befejezése után leteszi a fegyvert a japán hadsereg utolsó, azóta is hadban álló katonája.
1977-ben meghal Elvis Presley és Charlie Chaplin, azonban brit orvosok embriót ültetnek át egy asszonyba és világra jön az első lombikbébi.
1980-ban Björn Borg ötödször is nyer Wimbledonban és Farkas Bertalan az űrben jár.
1983-ban Budapesten ötös ikrek születnek és Zászlórendet kap Szent-Györgyi Albert.
1987-ben Gorbacsov meghirdeti a Peresztrojkát és megszületik az ötmilliárdodik földlakó.
1990-ben egyesül az NDK és az NSZK, megalakul a Rextra Kft. és megszületik Reichardt Gergely, aki 15 évvel később kialakítja a cég sokoldalú honlapját.
1993-ban a Rextra megnyeri első tenderét, melyben 5 db. Siemens EKG készüléket szállít Fót városának és megszületik Reichardt Zsófia, akiről még nem tudjuk, milyen szerepet játszik majd a cég életében.
1996-ban Egerszegi Krisztina megszerzi 5. olimpiai bajnoki aranyérmét és a Rextra kiadja első, akkor még fekete-fehér termékkatalógusát.
1997-ben a százhatvan ország egyezkedett Kiotóban a globális éghajlatváltozás veszélyét előidéző gázok kibocsátásának csökkentéséről és megnyílik az első vidéki Rextra iroda Pécsett.
2001-ben népszámlálás van Magyarországon, míg a Rextra választéka meghaladja a 2500 terméket.
2003-ban az Európai Uniónak még csak 15 tagállama van, viszont a Rextra már 18 irodával rendelkezik.
2005-ben az inflációt 6% alá várjuk, ugyanakkor az immár 22 szaküzlettel rendelkező Rextra ez évi (2005) katalógusának árai nagyobbrészt csökkentek.